Vårt mål är att servera god, näringsrik och varierad kost till våra barn. All mat lagas från grunden och råvarorna skall hålla hög kvalitet och vara företrädesvis ekologiska. Vi använder endast svenskt kött.
Grönsaker, mellanmjölk och vatten ska finnas med vid varje måltid. Våra mejeriprodukter är ekologiska, och grönsakerna är företrädesvis ekologiska.
MSC-märkt fisk serveras minst en gång i veckan.
Vi ser till alla barns bästa, så finns det någon form av matallergi/specialkost så serveras detta mot uppvisande av ett läkarintyg.
Som mellanmål dominerar smörgåsarna, men variationen är stor ( grovt bröd, mellangrovt bröd och knäckebröd / skorpor ).
Minst två sorters pålägg och grönsaker gör måltiden näringsrik och god.
Som variation serveras blandflingor med fil / mjölk.
Sockerhaltig yoghurt ersätts av naturell yoghurt med bär / frukt.
Soppdagar serveras lite kraftigare mellanmål, inte bara smörgås.
Det pågår livliga diskussioner i vårt samhälle runt tillsatserna i våra matvaror. Sockerhalten är hög, problemet med fetma ökar och färgämnen och tungmetaller har upptäckts i allt fler produkter. Vi vill därför plocka bort matvaror av dålig kvalitet och ersätta dem med kvalitetsprodukter.
Förskolans barn får en halv frukt, företrädesvis ekologisk, på förmiddagen.
Vi har pedagogiska måltider för att pedagogerna ska vara positiva förebilder för barnen vid alla måltider.
Genomarbetade och dokumenterade rutiner gäller vid:
Planering och inköp
Hygien
Hantering, tillagning, servering, uppvärmning, infrysning, upptining mm
Ekonomi
Egenkontrollprogram ( temperaturer, diskrutiner, städning mm )
Barnens inflytande:
Ett matråd finns på förskolan och hänsyn tas till barnens synpunkter. De får även vara delaktiga i matsedel- planeringen med barnens egna veckomatsedel.
Maten:
Den ska smaka gott och se god ut
Den ska serveras på ett trevligt sätt
Den ska vara näringsrik
Den ska vara varierad
Den ska kompletteras med olika sorters grönsaker
Bröd:
Hembakat bröd några dagar i veckan, annars nyttigt mjukt bröd
Knäckebröd
Skorpor bakade på fullkorn
Matfett:
Bregott
Ekologisk rapsolja till matlagning
Flytande margarin
Ris och pasta:
Det ska väljas eller varieras med fullkornsprodukter
Fester:
Då förskolan har tagit ett beslut på att utgå ifrån den enskilda individen så gäller följande:
Vid födelsedagar - så är det upp till föräldrarna vad dom ska bjuda på.
Vid våra traditioner - så är det upp till varje avdelning att bestämma vad som bjuds på förutom det som kommer från köket.
Matsäck vid utflykter:
Matsäck vid utflykter mm bör innehålla näringsrik mat.
Tänk på våra allergiska barn och lämna alla sorters nötter / mandlar hemma detta gäller även produkter som kan innehålla detsamma.